Na vele succesvolle vertoningen in Limburg gaat de documentaire ‘Voor de stilte’ van de Limburgse filmmaker Richard Dols nu ook landelijk op tournee.
  
Dols raakt met zijn film de actuele discussie van de decentralisatie in de zorg. Waar de zorg tegenwoordig meestal in harde economische termen wordt  beschouwd, kijkt Dols vooral naar de zachte kant. Wat gebeurt er met je als je weet dat je gaat sterven? En wat kan de reguliere zorg leren van de zorg die gegeven wordt in een hospice?
  
Aan de hand van talenten en herinneringen ontmoeten we zeven mensen in verschillende hospices die hun persoonlijk verhaal met ons delen in de laatste levensfase, die op een indringende manier door Dols wordt neergezet. In het zicht van het nadere einde worstelen allen op geheel eigen wijze met hun angsten. In deze laatste maanden blijkt dat het leven hen meer te bieden heeft dan zij zelf hadden verwacht, waarin we o.a. de liefde voor natuur en een crimineel verleden. Ook zien we zuster Benerink, een vrouw die een levenslang geheim met zich meedraagt.
  
Richard Dols is zelf na de dood van een goede vriend geïnspireerd geraakt om overlijden in algemene zin beter bespreekbaar te maken. Hij vraagt zich af hoe het komt dat zoveel mensen in hun laatste levensfase in een hospice ‘opleven’. 

Op 9 mei wordt ‘Voor de stilte’ getoond in Filmhuis Zevenaar te Zevenaar in samenwerking met Stichting NAbij. En op 13 mei wordt ‘Voor de stilte’ getoond in LUX te Nijmegen. Het hospice ’Bethlehem’ in Nijmegen leidt de filmavond in Nijmegen. 
  
Dit project is mede mogelijk gemaakt door de Provincie Limburg, het Dela Goede Doelen Fonds en crowdfunding via Cinecrowd. De landelijke tournee is opgezet door Stichting Zuyderzigt samen met Lumière Cinema Maastricht. Voor deze landelijke tournee wordt samengewerkt met hospices in de omgeving van filmhuizen en Actiz, de brancheorganisatie voor zorgondernemers. 
  
Op dit moment staan vertoningen gepland op de volgende data:
  
25 maart Eindhoven, Natlab door Plaza (uitverkocht)
29 maart Eindhoven, Natlab door Plaza, extra vertoning
02 april Heerlen, Filmhuis De Spiegel (uitverkocht)
13 -15 april Helmond, Cacaofabriek
14 april Den Haag, Filmhuis Den Haag 
15/21 april Tilburg, Cinecitta
27/28/29 april Tilburg, Cinecitta
30/1/2/3 mei Tilburg, Cinecitta
21 april Leeuwarden, Slieker Film 
12 mei Breda, Chasse Cinema
12 mei Helmond, Cacaofabriek
13 mei Nijmegen, LUX 
27 mei Den Bosch, Verkadefabriek
2 juni Utrecht, Louis Hartlooper Complex
7/8 juni Heerlen, Filmhuis de Spiegel, extra vertoning
10 juni Groningen, Groninger Forum
  
Voor meer data en informatie kijkt u op www.voordestilte.nl